Tussen 10 en 12 uur (vergelijkbaar met Sint Maarten)
En waarom is dit?
Geschiedenis Poaskaai:
“Poaskaai” is de scheldnaam voor het kind dat op Goede Vrijdag te laat op school kwam. Hij of zij kreeg een zak met as (aaskepuut) op de rug. Dan begon de optocht door het dorp. Onder het
zingen werd met stokken op de aaskepuut geslagen zodat de as overal heen stoof. De kinderen hadden daarbij groene takken in de hand. In de “aaskejong” zag men de voorstelling van de
boze winterman, die met Pasen werd verdreven.
Poaske-aai is opgestoan, hai mag wel weer noa ber tou goan, t is mien aai, t blift min aai, t is mien golden poaske-aai.
In Garsthuizen gaat het nu zo: enkele dagen voor Goede vrijdag worden takken van de taxus (poaskaaiboom) geplukt. De takken worden versierd met lintjes, papieren roosjes en zilverpapier, of ander leuke versieringen. Op Goede Vrijdag komen de kinderen vanaf ongeveer 10 uur met hun zelfgemaakt “Poasketak” ’s morgens langs de deuren! Ze zingen bijpassende liedjes en verwachten net als bij Sint Maarten dat u ze wat lekkers geeft.
Dit jaar niet gezamenlijk op de woensdag vooraf een tak maken, maar dit lukt ook vast thuis met een taxustak of een andere boomtak.